7 ting du skal vide, for at få den bedste portvinsmagning

Er du en af dem, der er blevet forført af portvin, og brænder for at blive klogere på de utrolige nuancer og hemmeligheder en portvin åbenbarer ? Der er masser af steder, du kan bestille din portvinssmagning, men for at få den bedste oplevelse, bør du kende til portvinens variationer og nuancer.

Hvad betyder tawny ? Hvorfor er en ruby noget særligt? Hvordan kan jeg skelne mellem tawny og ruby ? Hvad er en colheita og hvorfor smager den anderledes end en standard tawny ?

 Her følger en komplet guide til portvin og dens varianter. En uundværdlig guide før din næste portvinssmagning.

Hvis du blot vil læse om vores portvinssmagninger, kan du læse mere her.

Hvid portvin vs. rød portvin

Som alt vin, er det første der adskiller portvine, hvorvidt de er fremstillet af røde eller hvide druer.

 

VIl du hvide mere om druerne

De røde druer kan være; Rabigato, viosinho, malvasia, gouveio med flere, mens de hvide druer er hhv. touriga franca, touriga nacional, tinta roriz (tempranillo), tinta barroca, tinta cäo med flere..

Røde og hvide druer
Hvid portvinssmagning

Den hvide portvin

Den hvide portvin skal du bare  smage. Vinen er i modsætning til den røde portvin lettere i smagen med mere citrus. De er også typisk med mindre sødme end de røde portvine.

Ved en portvinssmagning vil denne ofte blive serveret som de første, fordi…

Typiske smagsassociationer til hvid portvin er Abrikos, søde bagte æbler, citronskal, honning og ristede nødder. Serveres ved 6-10 grader. Stilen er lettere med mere citrus og ofte mindre sødme. Hvid portvin i mange forskellige varianter fra de helt søde – ofte kaldet lágrima – over de medium søde til de helt tørre (dry-port).

Den hvide portvin skal smages. Vinen er i modsætning til den røde portvin lettere i smagen med mere citrus. De er med mindre sødme end de røde portvine.

Ved en portvinsmagning vil denne ofte blive serveret som de første, fordi…

Typiske smagsassociationer til hvid portvin er Abrikos, søde bagte æbler, citronskal, honning og ristede nødder. Serveres ved 6-10 grader. Stilen er lettere med mere citrus og ofte mindre sødme. Hvid portvin i mange forskellige varianter fra de helt søde – ofte kaldet lágrima – over de medium sæde til de helt tørre (dry).

 

portvinssglas

De røde portvine

Rosé portvin

Den røde port er ofte sødere og tungere….  De røde portvin kan inddeles i tre typer; rosé, tawny og ruby. Tawny og Ruby er altså portvin fra røde druer

Når du smager en rosé portvin, vil du fyldes af en smag af jordbær, hindbær, tranebær og karamel. Rosé portvinen er karakteriseret ved…. Den serveres optimalt ved 4 grader.

Ved en portvinssmaging kan du….

 
 
Rose portvin
Portvinssmagning med chokolade

Hvad er en Tawny portvin

Tawny adskiller sig fra Rose ved at….

En standard Tamny er lagret i mindst to år på fad og er lidt nødeagtig…. Men Tawny fås i mange aldre, som hver har deres karakterstiske. Farven er brun.

 

Når du smager en tawny portvin, vil du fyldes af en smag af karamel, nødder, mandler tørrede frugter og kanel.

En tawny serveres bedst ved 14 grader. Tawny er en klassiker ved enhver portvinsmagning. Og du vil ofte blive præsenteret for forskellige aldre, som du kan læse mere om her:

Portvin med alder

Er du nysgerig på portvinens alder, og hvordan du skelner de forskellige årgange fra hinanden ved blot at smage sig frem.

10 år: Blød, cremet og saftig med nuancer af nødder, mandler, tørrede frugter, appelsinskal og kanel.

20 år: Rund og fyldig med bl.a. noter af nødder, mandler og karamel.

30 år: Blød, cremet med noter af nødder, mandler karamel.

40 år:  Moden, aromatisk og fløjsblød med noter af nødder, karamel og vanilje.

Portvin lager
Ruby portvin

Hvad er en Ruby portvin

Det særlige ved Ruby portvin er at den har en sød og frugtagtig stil. Den er blandet af forskellige vine og egnet til at blive drukket ung.

Navnet Ruby kommer fra…. Farven er rød.

Når du smager en Ruby portvin, vil du fyldes af en smag af solbær, brombær, hindbær, kanel og chokolode.

En Ruby serveres bedst ved 16 grader.

Reserve ruby er en premium portvin som er blandet af ruby fra flere årgange. Den…. og bør drikkes ung

Vintage ruby er fra en enkelt høst, lagret 2-3 år på fad og derefter på flaske. Kan udvikle sig i impornerende mange år. Kan danne bundfald.

Colheita

Colheita er en særlig variant af portvin, som både fås i hvid og rød. Colheita betyder høst og det særlige ved denne portvin er at den er fra et enkelt høstår. Reglerne for en colheita er at den skal være lagret i mindst syv år. Det er altså tidspuntket fra høsten til den tappes første gang, der er det afgørende. Til en portvinssmgning, vil Colheita sig ud ved. bla…..

Hvis ikke du kan huske det hele, så tag denne lille guide med til din næste vinsmgning

Portvinssmagning hos Gilavin

Gilavin har mange års erfaring i portvinssmagninger med kvalitet.

Mange forbinder portvin med ”gamle dage hos dine bedsteforældre”. De her ekstremt søde vine med et bundfald på over en halv meter .

Sådan er det ikke i dag. Nu drikker du portvin til ost, kødretter, i drinks og så naturligvis ja – til desserter. Derfor tilbyder Gila Vinimport også at stå for maden til din portvinssmagning. Intet er bedre end et lækker tapas-bord med forskellige oste, sortfodsskinker, paté, salami med mere.

Du kan naturligvis også gå all in og overraske dine gæster med en 4-5-retters menu. Vi kommer med egne kokke (landsholds-kok) og laver i en restaurant hjemme hos dig selv.

Det løfter oplevelsen. Og så er det til at betale.

Se vores kommende arrangementer her, eller ring til os, og få en snak om, hvordan vi tilrettelægger et arrangement helt efter dine ønsker og sammensætning af gæster. Vi laver både portvismagninger til de garvede portvins drikkere og til nybegynderne (+45) 2910 9930

 

Kom med et åbent sind og godt humør

· Læg mærke til farven. Er den lys? (White Port) er den mørkerød? (Ruby port) eller er den ”brun”? (Tawny).

· Læg mærke til duften. Er det mørke bær du dufter? (Ruby) er det blomster/honning? (White) eller er det nødder/marcipan/tørret frugt, der er fremtrædende? (Tawny).

· Læg mærke til smagen. Er den let og lys med et strejf af frugt og blomster?

· Er den sødlig og med noter af nødder og tørret frugt?

· Er den bær-drevet af mørkerøde bær som solbær, brombær og svesker?

 

Drik din portvin af rigtige glas!

Glasset du drikker af, betyder meget mere end du tror. Når du booker en smagning hos Gila Vinimport, har vi altid de originale portvinsglas med. Det giver dig en væsentlig større oplevelse af vinen. Så gem de gamle glas væk. Dem kan du bruge til levertran.

Kom til portvinssmagning hos Gila Vinimport – Vi lover dig en totaloplevelse.

Skulle du have lyst til at prøve et af vores vinsmagningsarrangementer, kan du læse mere her